slide1 slide2 slide3 slide4 slide5

Al geruime tijd heb ik een leesbril en sinds enkele jaren ook een vertebril. Niets bijzonders eigenlijk, want dit lot treft veel mensen. Zo’n bril is natuurlijk reuze handig maar kan ook erg onhandig zijn. Mijn collectie telt momenteel vier brillen. Een lees- en een vertebril, een zonne-leesbril en een zonne-vertebril. Het klinkt erg deftig maar dat is het bij lange na niet. En dan vergeet ik nog minstens de drie ‘goedkope’ leesbrilletjes van de Hema of de Blokker te vermelden. Als ik ’s zomers ga wandelen, fietsen of autorijden is het eenvoudig. Ik zet de verte-zonnebril op en klaar is Kees. Ga ik daarna een winkel binnen, wordt de verte-zonnebril verruild voor de vertebril. In principe ook geen punt. Wil ik dan kijken wat iets kost, moet de vertebril af en gaat de leesbril op. Makkelijk om alles goed te kunnen lezen maar als ik de winkel verlaat moet de verte-zonnebril weer tevoorschijn getoverd worden. Een hele toestand met tig brillenkokers die in en uit mijn tas gehaald moeten worden. En wil ik snel in de etalage naar de naam of het prijskaartje van iets kijken, moet er weer in de tas gegraaid worden om vervolgens de leesbril weer op te zetten. U zult zich afvragen, waarom dit gedoe allemaal? Eerlijk gezegd denk ik dat natuurlijk ook. Ik zou een aantal brillen rond mijn nek kunnen hangen met aan elke bril een ander kleur koordje. Maar dat is niet handig als je een jas aanhebt. Ik krijg het idee dat de brillen dan klem komen te zitten, en dus vervormd worden. Ook de koordjes vervlechten zich bij het op- en afzetten van de brillen zodat ik daar op den duur weer mee in de knoop zit.. Best een gehannes allemaal. Maar waarom ga ik niet gewoon aan de multifocale bril, zodat alles wat makkelijker wordt en ik nog slechts twee brillen mee moet nemen in mijn handtas. Eén lees-verte-bril en één zonne-lees-zonne-vertebril. Of zou multifocaal bij zonnebrillen niet mogelijk zijn?

Ik heb deze stap nog niet gezet omdat ik af en toe andere mensen spreek die, jawel…..een multifocale bril hebben. Je kunt er mee lezen en mee in de verte kijken. Het klinkt gemakkelijk maar toch hoor ik vaker dat iemand bijna van de trap is gevallen omdat hij, tijdens het traplopen, niet het hoofd ver genoeg naar beneden hield, zodat de diepte van de treden anders overkwam dan in werkelijkheid. Bij een multifocale bril moet je, wil je ergens naar kijken, je hoofd helemaal mee draaien. Naar links, naar rechts, naar boven of beneden. Ook de stoeprand buiten, is zo’n gevaarlijk iets. Je stapt erop of eraf maar als je net iets teveel naar boven of naar beneden kijkt, lig je op je snufferd. En ik heb geen zin om ook nog eens mijn heup te breken, alleen al omdat ik even mijn hoofd niet goed heb gedraaid. En als ik dat hoor, lijkt me fietsen of autorijden ook niet zo’n pretje. Eigenlijk is het helemaal niet zo vanzelfsprekend allemaal, die brillen. We hebben ze nodig en gelukkig zijn ze er. Toch denk ik dat ik nog even doorga met mijn lees- en vertebril. Alhoewel….als ik eraan denk dat de zomer er weer aankomt en ik dan weer met vier brillen op stap moet, ga ik er toch nog eens goed over nadenken.

Juni 2013

Columns

Getallen
Vandaag waren het er maar negen, gisteren dertien. Soms zijn het er twintig of meer. Vorig jaar waren het er bijvoorbeeld weleens twee keer twee en twintig, in totaal vier en veertig dus. Hoeveel het er worden, is ....

Lees meer

Fotogedichten

Fotogedichten op matglans fotopapier in A3 of A4 formaat. Mooi voor in een fotolijst en heel bijzonder om kado te geven bij een speciale gelegenheid.

Lees meer

Contactgegevens

Telefoon: 0622755997
Email: 
Website: www.words4you.nl

Ooststraat 63
4421EA Kapelle